Friday, 5 February 2010

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

ΠΑΡΑΘΕΤΩ ΠΙΟΚΑΤΩ ΜΙΑ ΑΚΡΩΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΕΙΔΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΖΑΜΑΝ. ΕΙΔΗΣΗ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΓΕΙΩΣΕΙ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥΣ ΑΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΔΟΥΝ ΠΩς ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΣΕ ΛΙΓΑ ΧΡΟΝΙΑ.



Davutoğlu calls for ‘Eurasian union’
Given the European Union’s peaceful environment, which is based on a joint economic basin, Turkish Foreign Minister Ahmet Davutoğlu has called for the establishment of a similar union encompassing the Eurasia region.
“There is a need to embark on a new vision in order to have the Eurasia region regain its historical importance,” Davutoğlu said on Thursday at a meeting organized by the Turkish-Eurasia Business Council of the Foreign Economic Relations Board (DEİK) in Ankara. In addition to Davutoğlu, Foreign Trade Minister Zafer Çağlayan and Energy Minister Taner Yıldız also participated in the meeting, which brought together ambassadors and commercial officers accredited at the embassies of Afghanistan, Azerbaijan, Belarus, Georgia, Kazakhstan, Kyrgyzstan, Mongolia, Moldova, the Russian Federation, Tajikistan, Turkmenistan, Ukraine and Uzbekistan.
“If peace and welfare do not reign in Eurasia, it is not possible to make peace and welfare reign in the world, either. This region can export peace and welfare to the rest of the world,” Davutoğlu said in a speech delivered at the meeting, which aimed at dealing with new strategies for multilateral and regional cooperation.
In the absence of stability in Eurasia, this region can become the source of war and chaos in the entire world, Davutoğlu warned, urging for the highest level of dialogue among Eurasian countries for the sake of global peace. The minister suggested revitalizing historical, economic and political relations which were maintained at the time thanks to the Silk Road via today’s railroads, highways and air links.
“The western and eastern ends of Eurasia should be reconnected,” Davutoğlu said, while underlining that the region should also serve as a link between energy-supplying countries and energy-receiving countries. “We can become the power engine of the world’s economy.”
Later on Thursday, Davutoğlu and Dussanbay Kasseinov, the secretary-general of the International Organization of Turkic Culture (TÜRKSOY), signed a host country agreement.
TÜRKSOY was founded in Almaty, Kazakhstan, in 1993 upon Turkey’s initiative. TÜRKSOY, which has diplomatic status as an international organization, began its activities within the same year. TÜRKSOY member countries are Azerbaijan, Kazakhstan, Kyrgyzstan, Turkey, Turkmenistan and Uzbekistan.
The Turkish Republic of Northern Cyprus (KKTC), the Gagauzia Autonomous Region of Moldova and some autonomous republics of the Russian Federation -- the Altai Republic, the Republic of Bashkortostan, the Republic of Khakassia, the Saha (Yakutistan) Federal Republic, the Republic of Tatarstan and the Tuva Republic -- participate in TÜRKSOY’s activities as observers.
The official language of TÜRKSOY is Turkish, and its headquarters is in Ankara. The signing of the host country agreement on Thursday aims at outlining legal privileges and immunities of TÜRKSOY staff during their activities in Turkey. The agreement is expected to facilitate TÜRKSOY’s activities here and lead to concrete contributions to the organization.
05.02.2010

TODAY’S ZAMAN

5 comments:

  1. Τίποτε δεν λέει το άρθρο. Η μάλλον λέει τα ίδια που έλεγαν οι υπουργοί εξωτερικών της Τουρκίας μόλις διαλύθηκε η ΕΣΣΔ: ότι η Τουρκία λίγο πολύ θα κατασκεύαζε μια νέα αυτοκρατορία μέσω του ελέγχου της Ευρασίας από τον Καύκασο μέχρι το Καζακσταν.

    Ε,δεν έγινε,για τον απλούστατο λόγο ότι η Ρωσσική επιρροή είναι πολύ μεγαλύτερη στην περιοχή απο ότι αυτή της Τουρκίας.

    Αυτοί που πρέπει να προσγειωθούν είναι όσοι υιοθετούν χωρίς δεύτερη σκέψη την τουρκική προπαγάνδα είτε αυτή βγαίνει απο τον Νταβούτογλου είτε αυτή βγαίνει απο εφημερίδες όπως την Ζαμάν.

    ReplyDelete
  2. Ανέκαθεν υπήρχε το όραμα της Μεγάλης Τουρκίας που συμπεριλαμβάνει όλους τους τουρκόφωνους λαούς.

    Ωστόσο συμφωνώ με την/τον αγρυπνία. Είναι δύσκολο επιχείρημα. Η Ρωσία ακόμη έχει τεράστια επιρροή στις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες που βρίσκονται στην Ασία. Ειδικά στο Καζακστάν και το Αζερμπαϊζάν.

    Για να δημιουργηθεί μιά Τουρκική ένωση παρόμοια της Ε.Ε. θα έπρεπε οι χώρες να έχουνε κοινά σύνορα. Η Τουρκία και το Αζερμπαϊζάν δεν έχουνε κοινά σύνορα μεταξύ τους ούτε καν με το Καζακστάν. Τους χωρίζει ο Καύκασος, η Αρμενία, το Ιράν και η Κασπία. Πως μπορεί να υπάρξει μια ένωση ενώ το μεγαλύτερο μέλος είναι ακριτικό;

    Επι πρόσθετα το Ουζμπεκιστάν, το Τουρκμενιστάν και το Κυργιστάν είναι πάμπτωχες χώρες.

    Τέλος οι Αζερμπαϊνο-Τουρκικές σχέσεις δεν είναι και ιδιαίτερα καλές λόγω των πρόσφατων εξελίξεων με τις Αρμενο-Τουρκικές σχέσεις. Φαίνεται πολύ δύσκολο επιχείρημα.

    ReplyDelete
  3. προσωπικά μου δίνετε την εντύπωση ότι είστε άνθρωπος που έχει άποψη δική του χωρίς επιβολές και ότι ψάχνεστε πέρα από τα τετριμμένα δημοσιογραφικά και όχι μόνο

    από κει και πέρα, πολύ αρνητική εντύπωση μου κάνει που αν και έχετε ενεργοποιημένα τα σχόλια απαξιώνετε τόσο αυτούς που σχολιάζουν αυτά που γράφετε χωρίς να απαντάτε σε αυτά που σας ρωτούν αποφεύγοντας σαφέστα και τον διάλογο

    δίνοντας και την εντύπωση ότι τον φοβάστε

    ReplyDelete
  4. Αγαπητοίμου φίλοι,

    Κάθε άλλοπαρά φοβάμαι τον διάλογο. Αυτό που με ενδιαφέρειπερισσότερο είναι να ακούσω, να αφουγκραστώ περισσότερο τη φωνή των συμπατριωτών μου,γιατί πολύ φοβάμαι ότι το μόνο που ακούεται σε αυτό τον τόπο είναι η κοκορομαχίες που κρύβουν φιλοδοξίες και κομματικές σκοπιμότητες και δεν αγγίζουν την ουσία.
    Η Τουρκία προετοιμάζει κάθε επόμενο βήμα της άριστα. Καιπροχωρεί μόνο όταν έξασφαλίσει τηνεπιτυχία. Και στην περίπτωση της Κύπρου ενεργεί με τον ίδιο τρόπο. Αν μελετήσει κανείς τι προηγήθηκε κάθε κίνησης της στο Κυπριακό, εύκολα θα το διαπιστώσει. Από την άλλη, οι Ε/Κ είναι τόσο εσωστρεφείς που δεν βλέπουν παρά μόνο τις δικές τους βουλές και βολές, περιφρονούν σχεδόν αυτιοκαταστροφικά όσα γίνονται γύρω τους και δεν καταδέχονται να δούν που οδηγεί η "κολωσυρμαδκιά της κουφής". Η έννοιαλοιπόν της δημοσιεύσης πληροφοριών από Τούρκους είναι να αντιλφθούμε επιτέλους ότι και αυτοί σκέφτονται και αυτοί σχεδιάζουν και αυτοί ενεργούν και μάλιστα από πολύ ισχυρότερη θέση.
    Ο συντάκτη του άρθρου τυγχάνει να είναι από τους πλεόν καλά ενημερωμένους Τούρκους δημοσιογράφους του οποίου, μάλιστα, ο αδελφός είναι παντρεμένος με Ε/Κ και προσπάθησε να ζήσει στην πατρίδα της συζύγου του αλλά το κλίμα δεν τον σήκωσε.

    ReplyDelete
  5. Ας δούμε αντικειμενικά το θέμα.

    Η Τουρκία είναι μια χώρα των 72 εκ. που έχει συστηματικά αγνοήσει κάθε συμφωνία που υπέγραψε και κάθε διεθνή νόμο για να ενδυναμώσει την δομή της σαν χώρα και έθνος χωρίς να υποστεί καμία επίπτωση από την διεθνή κοινότητα. Είναι το μεγαλύτερο τουρκόφωνο κράτος από ένα έθνος των τουλάχιστον 170 εκ. ανθρώπων οι οποίοι είναι σκορπισμένοι στην βόρεια και δυτική Ασία. Ταυτόχρονα είναι οικονομικά το δυνατότερο μουσουλμανικό κράτος στην μέση Ανατολή και ίσως στον κόσμο.

    Γιατί μας παραξενεύει το γεγονός ότι προσπαθεί να ενδυναμώσει τις σχέσεις της σαν χώρα με τα υπόλοιπα Τουρκόφωνα και μουσουλμανικά κράτη; Μήπως δεν υπάρχουν οι οργανισμοί Ισπανοφωνίας, Γαλλοφωνίας, Λουσοφωνίας, Αγγλοφωνίας κτλ.; Σ'αυτούς τους οργανισμούς οι πρώην αποικίες και η αποικιοκρατική τους χώρα συνεργάζουνται όχι μόνο πολιτιστικά αλλά και πολιτικοοικονομικά.

    Η Κύπρος έχει ενταχθεί στην Γαλλοφωνία και την Κοινοπολιτεία. Γιατί δεν έχει πανικοβληθεί η Τουρκία; Γιατί να μην πανικοβαλόμαστε με την ύπαρξη των προαναφερθήσων οργανισμών αλλά ανησυχούμε με τις ίδιες κινήσεις της Τουρκίας; Το να χαιρούμαστε με την αύξηση της επιρροής των Ευρωπαϊκών μας ''εταίρων'' είναι αποδεκτό αλλά με την αντίστοιχη κίνηση της Τουρκίας το θεωρούμαι απαράδεκτο; Τέτοιες κινήσεις εκ μέρους της Τουρκίας δεν πρέπει να μας βρίσκουν προ εκπλήξεως.

    Ας κοιτάξουμε την Ελλάδα. Η χώρα έχει πληθυσμό μόνο 11εκ., γηρασκόμενη κοινωνία, χρεοκοπημένη οικονομία και κανένα οργανισμό που να προωθεί την ελληνική κουλτούρα και πολιτισμό με ορθό τρόπο. Τους ελληνικούς πληθυσμούς στην Μέση Ανατολή τους έχουμε εγκαταλείψει προ πολλού και αρκετοί πλέον δεν ταυτίζονται με την Ελλάδα αλλά με το τοπικό έθνος. Φυσικά πως να περιμένεις από τους Έλληνες να προωθήσουνε την κουλτούρα και γλώσσα τους όταν οι ίδιοι είναι αμερικανομανείς, φημο και πλουτολαγνείς και μιλάνε ελληνοεγγλέζικα; Καταντήσαμε εριμένουμε από τον κόσμο όλο να συμπαθά και να σέβεται την Ελλάδα και τον ελληνικό πολιτισμό μόνο και μόνο επειδή παράξαμε όσα παράξαμε σαν έθνος.

    Εντούτοις στην σύγχρονη παγκοσμιοποιημένη διεθνή σκηνή αυτά δεν έχουνε σημασία. Σημασία έχει πλέον η οικονομική δύναμη και επιρροή, η αυθαιρεσία και η διπλωματική επιθετικότητα. Δηλαδή χαρακτηριστικά που δεν διαθέτει ούτε η Ελλάδα ούτε η ελεύθερη Κύπρος.

    Η Ε.Ε. απεδείχθει δυσλειτουργική με το κάθε κράτος να κοιτάει το συμφέρον του ασχέτως αν στην προσπάθεια του να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του πλήγει τα συμφέροντα ενός ευρωπαϊκού εταίρου. Η ελπίδα μας σαν Ελληνισμός του να αποκτήσουμε επιρροή μέσω της Ε.Ε. αντισταθμίζοντας την δύναμη της Τουρκίας έχει απετύχει παταγωδώς.

    Η Ελλάδα και η Κύπρος πρέπει να κοιταχτούνε στον καθέφτη και να πάρουνε την απόφαση για κατακόρυφη αύξηση του πληθυσμού, της παραγωγικότητας, της οικονομικής ανάπτυξης, της επιθετικής διπλωματίας και της προώθησης του ελληνικού πολιτισμού. Διαφορετικά το παιγνίδι θα χαθεί. (αν και πιστεύω ότι το παιγνίδι έχει ήδη χαθεί).

    ReplyDelete