Μοιραία το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης στην Κύπρο προσανατολίζεται στην εκλογική αναμέτρηση στα κατεχόμενα η θα διεξαχθεί ανάμεσα σε δύο τουρκικές σχολές στο Κυπριακό, των υποστηρικτών της λύσης της επανένω-σης σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία και των υποστηρικτών της «λύσης» της συνομοσπονδίας δύο ανεξαρτήτων κρατών. Είτε θέλουν μερικοί να το παραδεχθούν είτε όχι, σε ένα μεγάλο βαθμό ενδέχεται η αναμέτρηση αυτή να καθορίσει το μέλλον της Κύπρου. Και συνεπώς θα επηρεάσει τη ζωή και των Ε/Κ. Θα πρέπει συνεπώς οι Ε/Κ να ενδιαφέρονται για τα τε-κταινόμενα στα κατεχόμενα.
Οι απόψεις του Ντερβίς Έρογλου αποτελούν τη φυσική εξέλιξη της «φιλοσο-φίας» του Ντενκτάς και του τουρκικού βαθέως κράτους. Οι απόψεις Ταλάτ –όπως έχουν διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια- εκφράζουν το κλίμα που έ-φερε στην Τουρκία ο Έρτογαν και οι κυβερνήσεις του κόμματος του ΑΚΡ. Ο Ταλάτ αποτέλεσε την έκφραση των απόψεων των Τ/Κ μαζών μόνο κατά τη φάση που αυτές οι απόψεις εκπαραθύρωσαν τον Ντενκτάς και έφεραν στην κορυφή της Τ/Κ ηγεσίας τον Ταλάτ. Ωστόσο, δυστυχώς ο Ταλάτ άφησε πίσω του την στήριξη στη βάση συγκεκριμένων θέσεων των Τ/Κ και κολακεύτηκε από την στήριξη που του είχε προσφέρει τότε ο Έρτογαν. Ενώ παράλληλα βυθίστηκε στην αλαζονεία από την αποδοχή που του επέδειξε η Ευρώπη και ο διεθνής παράγοντας, νομίζοντας ότι μπορούσε πια να περιφρονήσει τις θέσεις των Τ/Κ και να προσκολληθεί σχεδόν αποκλειστικά στην Άγκυρα. Αμέσως μετά το δημοψήφισμα του 2004 ο Ταλάτ υποκίνησε ολόκληρη εκ-στρατεία δυσφήμισης του ΑΚΕΛ και προσωπικά του Δημήτρη Χριστόφια ανάμεσα στους Τ/Κ, επιρρίπτοντας σε αυτούς την ευθύνη για το «όχι» των Ε/Κ. Και της εκστρατείας εκείνης ηγήθηκε ο Φερντί Σαμπίτ Σογιέρ, ηγέτης σήμερα του Τουρκικού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, δημιουργώντας ένα σωρό μύθους –κατά τα πρότυπα των μύθων που καλλιεργούσε για δεκαετίες ολόκληρες ο Ντενκτάς- μέσα στους οποίους βυθίστηκαν και πάλι οι Τ/Κ.
Οι Τ/Κ τιμώρησαν τον Ταλάτ για την αλαζονεία του, εκπαραθυρώνοντας τον Σογιέρ από την ψευδοκυβέρνηση. Και επαναφέροντας δυστυχώς τον Έρο-γλου στην εξουσία στην Τ/Κ κοινότητα. Η άσκηση της εξουσίας από τον Έ-ρογλου διατήρησε την επαφή με το τουρκικό βαθύ κράτος, αποτελεί ουσια-στικά ένα ισχυρό οχυρό του βαθέως κράτους σε μια πραγματικότητα που κατεδαφίζεται όσο η Τουρκία προχωρεί στις ευρωπαϊκές μεταρρυθμίσεις της για να προσαρμοστεί στο ευρωπαϊκό κεκτημένο. Μέσα στα νέα δεδομένα που δημιουργούνται εντός και περί την Τουρκία, ο Έρτογαν συνεχίζει τα παιγνίδια ισορροπιών ανάμεσα στα διάφορα κέντρα εξουσίας στη χώρα του, εκμεταλλευόμενος κάθε δυνατότητα που του προσφέρεται εντός και εκτός Τουρκίας.
Σήμερα ο Ταλάτ ανακαλύπτει έντρομος ότι η στήριξη της οποίας έτυχε από τον Έρτογαν ήταν ευκαιριακή. Και ότι και ο ίδιος ακόμα μετατρέπεται σε αναλώσιμο πιόνι στο παιγνίδι των τουρκικών ισορροπιών. Και στρέφεται, ως άμυνα, και πάλι προς τους Τ/Κ για να δώσει τη μάχη της υπεράσπισης της εικόνας του ειρηνοποιού που θέλει να καλλιεργήσει. Η προσπάθεια του ω-στόσο να κεφαλαιοποιήσει τα όσα έχουν επιτευχθεί στις συνομιλίες με τον Χριστόφια, φαίνεται να καταλήγει σε αποτυχία καθώς οι Τ/Κ εξακολουθούν να είναι παγιδευμένοι στους μύθους που καλλιέργησε εναντίον του Χριστό-φια το 2004 ο Σογιέρ. Προς μέγιστη αγαλλίαση του Έρογλου και όσων στην Άγκυρα τον στηρίζουν. Και αυτό γιατί οι Τ/Κ δεν φαίνεται να πιστεύουν και πολύ τον Ταλάτ πια. Ο οποίος ευθύνεται αποκλειστικά για την απαξίωση του από μέρους των Τ/Κ.
Όση πικρία και απογοήτευση και να προκάλεσε ο Ταλάτ στους Ε/Κ με τη συμπεριφορά του, η επιλογή παραμένει μια μεταξύ της λύσης και της διά-λυσης. Και μοιραία την επιλογή της λύσης αντιπροσωπεύει ο Ταλάτ, παρά τα προβλήματα που δημιουργεί και ενδεχομένως να συνεχίσει να δημιουρ-γεί η αλαζονεία του Ταλάτ. Πρέπει να αποκλειστεί ο δρόμος στην αντικατά-σταση του από τον Έρογλου. Και ο αποκλεισμός αυτός θα ισοδυναμεί με την κατοχύρωση των αρχών επί των οποίων θα πρέπει να στηρίζεται η λύση. Και αυτές οι αρχές είναι η μόνη ελπίδα σωτηρίας του Ταλάτ.
ΛΕΥΚΩΣΙΑ
5.1.2010
Subscribe To: costasyennaris.blogspot.com
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment