Thursday, 17 December 2009

Η ΥΠΟΝΟΜΕΥΣΗ ΕΚ ΣΤΟΜΑΤΟΣ ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ

Είναι πλέον προφανές ότι οι περισσότερες από τις δυσκολίες στις συνομιλίες προκύπτουν από την εμμονή της Τουρκίας στην αντίληψη ότι η λύση θα πρέπει πρωτίστως να υπηρετεί τα δικά της εθνικά συμφέροντα και σχεδιασμούς. Εκ των πραγμάτων, παρά τη βούληση του να προωθήσει λύση στο Κυπριακό, ο Ταλάτ δεν έχει άλλη επιλογή, ή μάλλον, η μόνη επιλογή που θα του διασφαλίζει την παραμονή του στο πηδάλιο των Τ/Κ, είναι να ευθυγραμμίζεται με τις υποδείξεις της Άγκυρας. Οι υποδείξεις αυτές δεν προσλαμβάνουν μορφή εντολών, αλλά μια περισσότερο «εκλεπτυσμένη» διάσταση. Οι υποδείξεις παρουσιάζονται ως δήθεν προϊόν διαβουλεύσεων. Πρόκειται βέβαια για ένα επικίνδυνο παιγνίδι που όντως οδηγεί και τον ίδιο τον Ταλάτ σε επικίνδυνους δρόμους, καθώς στη συνέχεια υποχρεώνεται να υποστηρίζει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τα τουρκικά και όχι τα τουρκοκυπριακά ή τα κυπριακά συμφέροντα.
Πρόσφατο παράδειγμα οι αναφορές του «μάγου» της τουρκικής διπλωματίας Αχμέντ Νταβούτογλου στο 47η σύνοδο του Συμβουλίου Σύνδεσης Τουρκίας-ΕΕ τον περασμένο Μάιο στις Βρυξέλλες. Εκεί ο κ. Νταβούτογλου αξίωσε την ίση μεταχείριση Ελλάδας και Τουρκίας μετά τη λύση από την ομόσπονδη Κύπρο. Ανεξάρτητα, δηλαδή, από το γεγονός ότι η Ελλάδα και η ομόσπονδη Κύπρος είναι και θα είναι μέλη της ΕΕ, ενώ η Τουρκία όχι.
Αξίζει να υπενθυμίσουμε τη σχετική αναφορά Νταβούτογλου:
«Σε ευθυγράμμιση με το κεκτημένο των Ηνωμένων Εθνών και με τη φύση του Κυπριακού ζητήματος, στο πλαίσιο λύσης θα πρέπει να διατηρηθεί η ίση μεταχείριση στο νησί της Τουρκίας και της Ελλάδας, περιλαμβανομένων και των τεσσάρων ελευθεριών της ΕΕ (ελεύθερη διακίνηση αγαθών, υπηρεσιών, ανθρώπων και κεφαλαίων.)
Αυτό σημαίνει απλά ότι οι εκ Τουρκία Τούρκοι, το τουρκικό κεφάλαιο και τα τουρκικά προϊόντα θα αντιμετωπίζονται ως να είναι ευρωπαϊκά. Θα μπορούν δηλαδή οι Τούρκοι να εγκαθίστανται και να εργάζονται όπου θέλουν στην Κύπρο ανεμπόδιστα, θα μπορούν να επενδύουν όπου θέλουν στο νησί και θα μπορούν να κυκλοφορούν τα τουρκικά προϊόντα ως να είναι ευρωπαϊκά. Όσα δηλαδή θα πετύχει όταν ενταχθεί πλήρως στην ΕΕ. Με άλλα λόγια, θα μπορεί η Τουρκία να πλημμυρίσει την Κύπρο με νόμιμους έποικους, ανοίγοντας έτσι διάπλατα το δρόμο της εφαρμογής της συνταγής της Αλεξανδρέττας.
Το σημαντικό είναι ότι η Τουρκία ΟΥΔΕΠΟΤΕ εξέφρασε υποστήριξη στις παραμέτρους λύσης του Κυπριακού που συμφώνησαν ο Πρόεδρος Χριστόφιας και ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στις 23 Μαΐου 2008. Δεν υπάρχει ούτε μία δήλωση οποιουδήποτε Τούρκου αξιωματούχου που να εκφράζει υποστήριξη στις παραμέτρους λύσης. Εκφράζεται πάντα υποστήριξη στη ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ των συνομιλιών, αλλά ποτέ στις συμφωνημένες παραμέτρους (μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, με μια διεθνή προσωπικότητα, μια υπηκοότητα και με πολιτική ισότητα όπως καταγράφεται στις αποφάσεις του ΟΗΕ). Η κακές προθέσεις της Τουρκίας διαφαίνονται και από την προσπάθεια διαστρέβλωσης του πλαισίου λύσης, εκθέτοντας τον Ταλάτ και ευθυγραμμίζοντας τον σε τελική ανάλυση να ευθυγραμμιστεί με τη γραμμή της Άγκυρας.
Στην ίδια τοποθέτηση με τον πιο επίσημο τρόπο ο Νταβούτογλου έδωσε απτά παραδείγματα της υπονομευτικής τακτικής της Τουρκίας σε ότι αφορά τις συνομιλίες, την ουσία και όχι τη διαδικασία.
• Αξίωσε αποσύνδεση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας από τη στάση της στο Κυπριακό.
• Αξίωσε «ακύρωση του εμπάργκο», με αντάλλαγμα να εφαρμόσει αυτό που ανέλαβε η ίδια η Τουρκία ως υποχρέωση της με το πρωτόκολλο της Άγκυρας –με το άνοιγμα των λιμανιών και των αεροδρομίων της στα κυπριακά πλοία και αεροπλάνα.
• Σκόπιμα παραπλανεί και διαστρεβλώνει τις παραμέτρους λύσης του Κυπριακού που καθορίζονται μέσα από τις αποφάσεις του ΟΗΕ: «Το Κυπριακό πρόβλημα μπορεί να λυθεί μόνο στο πλαίσιο του ΟΗΕ και στη βάση των παραμέτρων που από καιρό καθόρισαν τα Ηνωμένα Έθνη και που είναι η διζωνικότητα, η πολιτική ισότητα των δύο πλευρών και ένας νέος συνεταιρισμός που θα έχει δύο Συνιστώντα Κράτη που θα αυτοκυβερνώνται κυρίαρχα». Δύο χωριστά κράτη, ουσιαστικά.
• Αξιώνει τη διατήρηση της συνθήκης εγγυήσεως.
• Αξιώνει να αγνοηθούν οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και η λύση να μην υπόκειται στην κρίση του ΕΔΑΔ, αλλά να αποτελέσει πρωτογενές ευρωπαϊκό δίκαιο.
• Αξιώνει επίσης να τερματισθούν οι προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας στον ενεργειακό τομέα στη ζώνη οικονομικής εκμετάλλευσης της και να αναγνωριστούν «κυρίαρχα τουρκικά δικαιώματα» στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου.
Την ίδια στιγμή που ο Νταβούτογλου πάσκιζε να πείσει για τις «καλές προθέσεις» της Τουρκίας, ο υπουργός για τα ευρωπαϊκά θέματα Εγκεμαν Μπαγίς, αξίωσε στην ίδια σύνοδο την αναγνώριση του ψευδοκράτους. Πως; Ζητώντας από την ΕΕ να αναγνωρίσει το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου και καλώντας το EUROCONTROL να αναγνωρίσει τις παράνομες αρχές εναέριας κυκλοφορίας του ψευδοκράτους.
Εκ στόματος Νταβούτογλου συνεπώς και βοηθούντος του λαλίστατου Μπαγίς, τεκμηριώνεται η υπονομευτική προσέγγιση των συνομιλιών Χριστόφια-Ταλάτ. Και βεβαίως καθίσταται αντιληπτό γιατί ο Ταλάτ παρουσιάζεται όπως παρουσιάζεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αυτά θα πρέπει να τεθούν επίσημα και ενώπιον της διεθνούς κοινότητας, με αίτημα να αξιωθεί η απελευθέρωση του Ταλάτ από την εκβιαστική πίεση που του ασκεί η Άγκυρα ώστε να μπορέσει να διαπραγματευθεί ελεύθερα και με γνώμονα το συμφέρον της Κύπρου και των καλώς νοουμένων συμφερόντων των Τ/Κ, παρά εκείνων της Τουρκίας.

Subscribe To costasyennaris.blogspot.com

9 comments:

  1. μονόπλευρος, επιλεχτικός τζιαι προπαντώς συντονισμένος με τον λόγο της εξουσίας. τζιαι κόμα εσύ είσαι που τους καλούς. σκέφτου τους άλλους δηλαδή. διερωτούμε αν ποττέ οι δημοσιογράφοι μας εννά καταφέρουν να λειτουργήσουν έξω που τον ρόλο του διπλωμάτη/κρατικού προπαγανδιστή.

    ReplyDelete
  2. gregoris
    σε προκαλώ να βρεις έστω και ένα σημείο όπου ο Γεννάρης δεν είναι ΑΠΟΛΥΤΑ ορθός και όχι με ευχολόγια και υποψίες αλλά με ήδη συμβάντα και γεγονότα.
    Να σε βοηθήσω. Μπορείς να βρεις έστω και μια φράση από την Τουρκία που να "εξέφρασε υποστήριξη στις παραμέτρους λύσης του Κυπριακού που συμφώνησαν ο Πρόεδρος Χριστόφιας και ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στις 23 Μαΐου 2008";

    ReplyDelete
  3. πρόσφατη δήλωση Νταβούτογλου (Νιόβρης 2009) όπου όρισε ως στόχο την επίτευξη "διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας"

    ReplyDelete
  4. Υπήρξαν και δηλώσεις του Ερντογάν υπέρ της ΔΔΟ.

    Όσο για το σημείο με τη διεθνή κοινότητα, κανείς δε διαφωνεί, με την προϋπόθεση όμως, ότι η καταγγελία της αρνητικής στάσης της Τουρκίας, δε θα αποβεί μοιραία για τις συνομιλίες, αλλά θα έχει στόχο κάποιο συγκεκριμένο όφελος, αλλοιώς, καλύτερα να μη γίνει καθόλου. Απαιτούνται λεπτοί χειρισμοί, η πρόσκαιρη ικανοποίηση της αίσθησης δικαίου, δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα...

    ReplyDelete
  5. Ναι αλλα οι θέσεις Γεννάρη περισσότερο θέλουν να προβληματίσουν παρά να... τρομοκρατήσουν. Και έχει σημασία η ουσία των δεδομένων του: πως δηλαδή ο Ταλατ τελικά μιλά εκ μέρους της Τουρκίας , παρά εκ μέρους των Τ/Κ.

    Και η πιο μεγάλη απόδειξη γι αυτό είναι το γεγονός πως άλλα έλεγε ο Ταλατ ενόσω ήταν αντιπολίτευση, και άλλες αξιώσεις έχει σήμερα.

    Για αυτή την ουσία διαφωνεί κανείς;

    ReplyDelete
  6. εννά τρομοκρατήσουν που θέλουν για να επιβάλουν την εθνοκοινοτική ενότητα ενάντια στον εχθρό (προαιώνιο ή ιμπεριαλιστικό ανάλογα με τα γούστα τζιαι τες ιδεοληψίες του καθενός)
    η θέση ότι ο Ταλάτ μιλά εκ μέρους της Τουρκίας εν απλουστευμένη τζιαι συνθηματολογική. σαφέστατα η Τουρκία θέτει το πλαίσιο. αλλά τούτον εν σημαίνει ότι οι Τουρκοκύπριοι τζιαι ο εκπρόσωπος τους εν έχουν ουσιαστικό ρόλο να διαδραματίσουν. η στρατηγική όμως να αγνοούνται οι τ/κ, να υποβαθμίζονται ως πολιτική κοινότητα τζιαι να μεν αναγνωρίζονται ως πολιτική οντότητα που την ε/κ εξουσία την οποία ο Γεννάρης εκφράζει εν διαχρονική...

    ReplyDelete
  7. Κατ' αρχή θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι με τίμησαν με τα σχόλια τους για τα γραφόμενα μου. Ωστόσο θα πρέπει να παρατηρήσω ότι δυστυχώς, στα σχόλια αυτά υπάρχουν και υπερβολές και παραπλανητικές γενικεύσεις. Θα επιχειρήσω να δώσω κάποιες απαντήσεις:
    Τυγχάνει να γνωρίζω τον Ταλάτ πολύ καλά από πολύ πριν αναρριχηθεί στην κορυφή της Τ/Κ ηγεσίας. Και γνωρίζω ποιές ήταν οι απόψεις του πρίν και ποιές μετά. Ο ίδιος αναγνωρίζει ότι έχει "επέλθει αλλαγή" στις θέσεις του και συνεπώς δεν καταλαβαίνω γιατί θα πρέπει να το αμφισβητώ εγώ ή οποιοσδήποτε άλλος. Αναζητείστε τη συνέντευξη του στην εφημερίδα του κόμματος του Γενί Ντουζέν στις 19 Αυγούστου 2003 και εκεί θα βρείτε όλα τα σημεία στα οποία άλλαξε στάση.
    Αν τώρα αντιλαμβάνομαι τους λόγους της αλλαγής, και βεβαίως τους αντιλαμβάνομαι και δεν μπορώ να προσποιηθώ ότι δεν υπήρξε αλλαγή. Το θέμα που εγείρω και που εγείρουν και πολλοί Τ/Κ είναι κατά πόσο η διαχείριση Ταλάτ-Σογιέρ ήταν η πλέον σωστή και η πλέον αποτελεσματική, υπό τις περιστάσεις.
    Αυτό δεν με καθιστά "μονόπλευρο, επιλεκτικό και συντονισμένο με την εξουσία". Απαιχθάνομαι τις ταμπέλλες, κρίνε και μάλιστα αυστηρά τις απόψεις-θέσεις μου, αλλά μη μου κολλάτε ταμπέλλες, πολύ περισσότερο καθώς, σε αντίθεση με τα όσα γράφει ο Γρηγόρης, σε όλη μου τη ζωή πλήρωνα την εμμονή μου ως επαγγελματίας δημοσιογράφος να ασκώ την βασική αποστολή του δημοσιογράφου: να ενημερώνω και να ασκώ έλεγχο στην κάθε εξουσία.
    Είναι γεγονός ότι και ο Ερτογάν και ο Νταβούτογλου και άλλοι Τούρκοι επίσημοι υποστήριξαν λύση ΔΔΟ. Αυτές όμως είναι γενικόλογες διακηρύξεις -τις οποίες κάνει και ο στρατός και ο Ντενκτάς και η ΤΜΤ- χωρίς κόστος. Οι δύο ηγέτες Χριστόφιας-Ταλάτ συγκεκριμενοποίησαν τη διακήρυξη αυτή (και αυτή διακήρυξη αν είναι απλουστευμένη και συνθηματολογική) με τη συμφωνία της 23ης Μαίου 2008: ΔΔΟ με μια διεθνή προσωπικόυητα, μια υπηκοότητα και πολιτική ισότητα όπως καθορίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Άκουσε κανείς δήλωση Τούρκου αξιωματούχου με την οποία να υποστηρίζει η Άγκυρα κάτι τέτοιο; Αντίθετα, με την ομιλία του ο Νταβούτογλου στη 47 σύνοδο του Συμβουλίου Σύνδεσης τουρκίας-ΕΕ, τον Μάιο στις Βρυξέλλες (πολύ πρόσφατα δηλαδή), επειχειρεί να ανατρέψει αυτή τη συμφωνία. Διαβάστε την ολόκληρη και προσεκτικά.
    Τέλος, και βεβαίως θέλω να υπάρξει συγκεκριμένο και απτό όφελος απο όσα γράφω. Πρώτον εξηγώντας υπό ποιές συνθήκες ενεργεί ο Ταλάτ και άρα πόσο ακόμα μεγαλύτερο λάθος είναι η διαχείριση του, λάθος που τον οδήγησε εκεί που είναι σήμερα και με αμφίβολο μέλλον για τον ίδιο αλλά και με καταστροφικές ίσως συνέπειες για ολόκληρη την Κύπρο. Αλλά και γιατί θα πρέπει και προς τους Τ/Κ να είμαστε ειλικρινείς και προς τους ξένους περισσότερο απαιτητικοί. Ο Ταλάτ θα διαπραγματευθεί ελεύθερα και για λογαριασμό των Τ/Κ και όχι της Τουρκίας, όταν κατορθώσει να ξεφύγει από την σκιά της Άγκυρας. Ποιός διαφωνεί με αυτή ωτην διαπίστωση;

    ReplyDelete
  8. gregoris (και Λεμέσια)
    ο Γεννάρης μιλά για τις ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΥΣ της ΔΔΟ και όχι για την ονομασία, δηλαδή τι περιέχει η ΔΔΟ και όχι πως την ονομάζουμε. Και αυτό είναι που μετέφερα και εγώ.
    Σαφώς ο Νταβούτογλου (και ο Ερντογάν και κατ’ επέκταση ο Ταλάτ) μόλις πουν ότι δέχονται την ΔΔΟ, η αμέσως επόμενη φράση τους περιέχει τα δύο συνιστώντα κράτη, δύο λαούς, συγκυριαρχία και ισότητα των "λαών" επί όλων των επιπέδων.
    Αλήθεια τι είναι η "εθνοκοινοτική ενότητα"; Και τι είναι η "πολιτική κοινότητα"; Δεν είναι ολίγον τι παρατραβηγμένο να κατηγορείς κάποιον που έχει διαφορετικές εκτιμήσεις από εσένα για πνευματική τρομοκρατία; Προπάντων όταν αναφέρεσαι σε βαρύγδουπες έννοιες;
    Το γεγονός ότι ο Ταλάτ, όχι μόνο δεν μιλά εκ μέρους της Τουρκίας αλλά, ουσιαστικά κατευθύνεται από αυτήν είναι πασιφανέστατο. Άλλωστε τι θα περίμενες από ένα μόρφωμα που συντηρείται και επιβιώνει από χορηγήσεις της Τουρκίας. Το επαναλαμβάνει και ο ίδιος ο Πρόεδρος όταν απευθύνεται, κυρίως, σε ξένους για ευνόητους λόγους.
    Από την άλλη, οι Τ/Κ για τα περασμένα 35+ χρόνια αυτοδιοικούνται. Ποιο πολιτικό λόγο ενότητας και συμφιλίωσης έχουν αναπτύξει; Αυτό της Αμμοχώστου, του Λιμνίτη ή αυτό της αποχώρησης από τις συναντήσεις των κομμάτων με κάθε ψύλλου πήδημα. Η ακόμα αυτό του 2004 που όταν τους εδόθησαν ΟΛΑ που ζήτησαν και κάτι παραπάνω έμειναν έκπληκτοι και ακόμα δεν μπορούν να το χωνέψουν ότι οι Ε/Κ δεν είπαν το μεγάλο ναι. Ανίκανοι να αντιληφθούν το μεγάλο κίνδυνο από μια τέτοια άδικη "διευθέτηση" και για τα δικά τους παιδιά. Εξακολουθούν δε να επιδιώκουν τον άδικο διακανονισμό υποκινούμενοι από τις γεωστρατηγικές επιδιώξεις της Άγκυρας. Σε ένα πλήρες πέλαγος αλαζονείας του νικητή που δεν μπορεί να αντιληφθεί ότι το 18% είναι ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ που οι Ε/Κ αποδέχθηκαν να γίνει ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ. Και αυτό δεν είναι καταπίεση αλλά μεγάλη παραχώρηση και συμβιβασμός.

    ReplyDelete
  9. ύποπτε
    1. ο συμβιβασμός στον οποίο αναφέρεσαι έγινεν επί Βρετανικής κυριαρχίας τζιαι εσύ τωρά πάεις να το χωνέψεις. σκέψου κόλλημα δηλαδή
    2. οι τ/κ εξεγερτήκαν, ανατρέψαν το καθεστώς Ντεκτάς τζιαι την λογική των 2 κρατών τζιαι απαιτήσαν την επανένωση. οι ε/κ εθωρούσαν τηλεόραση
    3. οι συνεχείς επιθέσεις στον Ταλάτ τζιαι προσπάθεια εξίσωσης του με τον Έρογλου (πρωτα ήταν με το Ντεκτάς) στοχεύκουν στην ματαίωση των συνομιλιών τζιαι στην αναπαραγωγή τους στάτους κβο της διαίρεσης με την οποίαν κάποιοι βολεύκονται

    ReplyDelete