Thursday 7 January 2010

ΠΩΣ ΘΑ ΔΙΑΦΑΝΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΔΙΑΛΛΑΞΙΑ ΣΤΙΣ ΕΝΤΑΤΙΚΕΣ

Ενώ πλησιάζει η έναρξη των εντατικών διαπραγματεύσεων οι αντιπολιτευό-μενοι εντός της Κυβέρνηση εξακολουθούν να πυροβολούν τους χειρισμούς και την τακτική του Προέδρου Χριστόφια στις συνομιλίες. Το πρόβλημα δεν είναι ότι επικρίνουν την πολιτική Χριστόφια –κριτική που προσλαμβάνει άλλες διαστάσεις από τη στιγμή που επεκτείνεται σε όλο το φάσμα της δια-κυβέρνησης Χριστόφια- αλλά τα επιχειρήματα που επικαλούνται. Και που προδίδουν είτε πολιτική αφέλεια είτε σκόπιμη περιφρόνηση των πραγματι-κοτήτων που μας περιβάλλουν.
Υποστηρίζουν, για παράδειγμα, ότι διαφωνούν και με τη θεματολογία των εντατικών και ότι η περιστροφή γύρω από τα θέματα που επιλέγηκαν για τις εντατικές «ωραιοποιούν τη διαδικασία» και -προφανώς εννοούν- δημιουρ-γούν παραπλανητική εικόνα προόδου. Και αντιπροτείνουν τη συζήτηση των πιο δύσκολων θεμάτων, όπως της ασφάλειας, των εγγυήσεων, του μηχανι-σμού επίλυσης διαφορών, των εποίκων κλπ. Και θεωρούν ότι στα θέματα αυτά θα διαφανεί η τουρκική αδιαλλαξία και συνεπώς δεν θα επιρριφθεί η ευθύνη στην Ε/Κ πλευρά στην περίπτωση κατάρρευσης της διαδικασίας.
Δεν εξηγούν ωστόσο, ενώπιον ποιών θα διαφανεί η αδιαλλαξία της τουρκι-κής πλευράς; Ενώπιον της διεθνούς κοινότητας μήπως; Έχει μήπως διαφα-νεί οποιαδήποτε διάθεση της διεθνούς κοινότητας να βάλει την Τουρκία στο σκαμνί για την αδιαλλαξία της έως τώρα; Και ας μη βιαστεί κανείς να απα-ντήσει ότι αυτή δεν διαφάνηκε. Διότι αν δεν διαφάνηκε έως τώρα και δεδο-μένου ότι οι τουρκικές θέσεις παραμένουν οι ίδιες, τι είναι εκείνο που θα τις αποκαλύψει με τη συζήτηση άλλων θεμάτων στις εντατικές; Αυτό που εί-ναι βέβαιο είναι ότι όταν προβάλλονται οι αδιάλλακτες θέσεις της τουρκικής πλευράς, αυτές απορρίπτονται και έτσι θα συνέβαινε και τώρα. Τι είναι ό-μως εκείνο που μας εξασφαλίζει ότι όταν απορριφθούν, η διεθνής κοινότητα δεν θα τις κρίνει «λογικές» και δεν θα μας κατακεραυνώσει –όπως έγινε στην περίπτωση του σχεδίου Ανάν- για την απόρριψη τους;
Δυστυχώς, η διεθνής κοινότητα κινείται με γενικόλογες τοποθετήσεις στις εξελίξεις του Κυπριακού, διότι έτσι βολεύεται, έτσι προστατεύονται τα συμ-φέροντα του. Και αν ακόμα αντιληφθούν τον αρνητικό ρόλο της Τουρκίας –και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι δεν τον αντιλαμβάνονται- δεν φαίνονται να είναι πρόθυμοι να αλλάξουν τη στάση ανοχής και εξευμενισμού που δια-κρίνει την μέχρι σήμερα στάση τους έναντι της Τουρκίας. Υπάρχει μήπως οποιαδήποτε ένδειξη ότι αυτό μπορεί να αλλάξει στο άμεσο μέλλον; Μπορεί κάποιος να τεκμηριώσει μια τέτοια εκτίμηση;
Από την άλλη, πόσοι έχουν προβληματιστεί για το ποιες θα είναι συνέπειες στην περίπτωση που η διεθνής κοινότητα επαναλάβει τη στάση ίσων απο-στάσεων ή ακόμα επιρρίψει την ευθύνη –δίκαια ή μη, δεν έχει σημασία- στην Ε/Κ πλευρά; Πολύ περισσότερο καθώς τώρα γνωρίζουμε και σημαντι-κά στοιχεία του τουρκικού σχεδίου Β.

Subscribe To costasyennaris.blogspot.c

2 comments:

  1. Η διεθνης κοινοτητα δεν τηρη σταση ισων αποστασεων παντα περνει θεση. Οταν τηρη ισες αποστασεις πιστευει οτι υπαρχουν ισες αποστασεις, οταν υπαρχουν ευθυνες της καταλογιζει τοσο για την μια πλευρα οσο και για την αλλη. (π.χ επιρριψη ευθυνων απο τη διεθνη κοινοτητα για την μη αποδοχη του σχεδιου αναν στο ραουφ ντεκτας στη χαγη το 2003 βλεπε σχετικες εκθεσεις των ΗΕ και δηλωσεις απο ΕΕ ΗΠΑ κλπ. Το ιδιο εγινε και οταν ο τασσος παπαδοπουλος εβαλε ολη την διεθνη κοινοτητα να φερει σχεδιο λυσης πριν την ενταξη με την επιστολη που απεστειλε το Δεκεμβριο του 2003 και μετα ειπεν οχι. Η διεθνης κοινοτητα και παλι επερριψε ευθυνες αφτη την φορα ομως στον τασσο παπαδοπουλο.


    "Από την άλλη, πόσοι έχουν προβληματιστεί για το ποιες θα είναι συνέπειες στην περίπτωση που η διεθνής κοινότητα επαναλάβει τη στάση ίσων απο-στάσεων ή ακόμα επιρρίψει την ευθύνη –δίκαια ή μη, δεν έχει σημασία- στην Ε/Κ πλευρά; Πολύ περισσότερο καθώς τώρα γνωρίζουμε και σημαντι-κά στοιχεία του τουρκικού σχεδίου Β"

    Αν τηρηση την σταση ισων αποστασεων θα συνεχεισουμε να καμνουμεν τζεινο που καμνουμεν σημερα να συνομιλουμεν ως τζιθεμερου συνεχιζοντας την υφησταμενη κατασταση αν επιρριψει ευθυνες στους ε/κ δικαια καλα να μας καμουν εννεν?

    Το ενδεχομενο τον αδικον ευθυνον μου θυμιζει εντονα τον τασσσο παπαδοπουλο και την τακτικη του να μετατρεπει τις κατηγοριες ενανντιων του και της κυβερνησης του σε κατηγοριες εναντιων της κυπρου και του λαου. Παραδειγμα η επιστολη Αναστασιαδη με την οποια κατειγγειλε την κυβερνηση για τις ενεργειες της στο δημοψηφησμα και μας ελεγαν οτι ο Αναστασιαδης καταγγειλε την κυπρο και τον λαο. Η οταν τον κατηγορουσαν γιατι ψηφησε ΟΧΙ αυτος ελεγε οτι κατηγορουσαν το λαο. Τον λαο κανενας δεν τον κατηγορησε. Κατηγορησαν ολοι ανεξερετος τον τασσο γιατι ειπεν οχι. Αντιλαμβανεστε οτι για αυτους (τζαι εμεναν) υπαρχει ανακολουθεια στις πραξεις του τασσου που ζητησε λυση βαση του σχεδιου αναν πριν την ενταξη εδεχτηκε επιδιαιτισια και μετα ειπεν οχι στο σχεδιο που ζητησε. Αυτος ηταν και ο λογος που τον κατηγορουσαν. Η ομιλια Φερχοικεν στο Ευρωπαικο κοινοβουλιο και η δηλωσεις του στην Κυπρο οταν ηρθε περσι το καλοκαιρι ηταν ξεκαθαρες

    " Προς το τέλος της 90λεπτης περίπου συνάντησής του με την Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, ο κ. Φερχόιγκεν θέλησε να κάνει μια διευκρίνιση, σχετικά με ό,τι είχε δηλώσει τον Απρίλιο του 2004 για την απόρριψη του σχεδίου Ανάν. Αυτό που κατ` επανάληψη είπα, δήλωσε ο κ. Φερχόιγκεν, ήταν πως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι σεβαστό. Δεν άσκησα κριτική στην Κύπρο και στο λαό της για την απόρριψη του σχεδίου, ``αλλά σε έναν άνδρα`` "

    αποσπασμα απο
    http://www.hellenic.org/news/cyprus/kypegr/2009/09-06-16_1.kypegr.html

    ReplyDelete
  2. Εμμέσως πλην σαφώς, είστε εναντίον της ανάμειξης της διεθνούς κοινότητας, δηλαδή συμφωνείτε με το μοναχικό δρόμο που επέλεξε η κυβέρνηση Χριστόφια. Οι Ελληνοκύπριοι κωλυσιεργούν. Έχουμε φτάσει στο σημείο να επιζητεί τη διαμεσολάβηση του ΟΗΕ η τουρκική πλευρά κι εμείς να προσπαθούμε να την αποφύγουμε. Κανέναν δεν μπορεί να πείσει η κυβέρνηση με αυτή τη συμπεριφορά. Εκτός, αν διαπιστωθεί επιτυχία και ένα ορατό σημείο στον ορίζοντα για συμφωνία νέου σχεδίου, κάτι που διαψεύδει καθημερινώς ο πρόεδρος. Αφού παραδέχονται, ότι δεν τα καταφέρνουν οι ίδιοι, γιατί δε δέχονται τη συμβολή ξένης βοήθειας; Τί φοβούνται; Δεν αντιλαμβάνονται, ότι αυτό τους καθιστά ύποπτους, όχι μόνο έναντι της διεθνούς κοινότητας, αλλά και στην εγχώρια κοινή γνώμη; Προς τα που οδηγούμαστε επιτέλους και ποιο είναι το πραγματικό σχέδιο της κυβέρνησης Χριστόφια για το κυπριακό;

    ReplyDelete