Saturday 9 January 2010

ΤΟΥΡΚΙΚΟΙ ΕΛΙΓΜΟΙ ΚΑΙ Ε/Κ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΦΕΛΕΙΑ

Υπάρχει ένα ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί από όλους: Γιατί η τουρκι-κή πλευρά επέλεξε να καταθέσει προτάσεις –«ιδέες», προτιμά να τις αποκα-λεί- αυτή τη χρονική περίοδο –πριν από την έναρξη των εντατικών και όχι όταν οι δύο ηγέτες διαπραγματεύονταν ακριβώς το θέμα της διακυβέρνησης και του διαμερισμού εξουσίας. Η απάντηση είναι απλή, οφθαλμοφανής και έχει να κάνει με το σχέδιο Β της τουρκικής πλευράς το οποίο κυριάρχησε στα τουρκικά ΜΜΕ λίγο πριν την κατάθεση των προτάσεων.
Η στάση της τουρκικής πλευράς –και κυρίως η επιρροή της Τουρκίας στη διαμόρφωση της διαπραγματευτικής τακτικής του Ταλάτ- αποσκοπούσε στη δημιουργία συνθηκών που θα της επέτρεπαν να; Προχωρήσει στο σχέδιο Β. Τι περίπου προβλέπει το σχέδιο Β το περιγράψαμε από αυτήν εδώ τη θέση. Είναι προφανές ότι ο νεοφανής μάγος της τουρκικής διπλωματίας εκτιμά ότι έφθασε η ώρα για να προχωρήσει στο σχέδιο Β. Προφανώς εκτιμά επίσης ότι στο τέλος των εντατικών η κάθε πλευρά θα κριθεί από τη στάση και τη συμπεριφορά της στη διάρκεια της διαπραγματευτικής διαδικασίας. Πα-ράλληλα, οι προτάσεις ή ιδέες της τουρκικής πλευράς αποτελούν δώρο στον Ταλάτ ενόψει εκλογών. Μπορεί τώρα να αντιμετωπίσει τον Ντερβίς Έρογλου στην εκλογική παλαίστρα λέγοντας ότι είναι αυτός που κατέθεσε προτάσεις για την κατοχύρωση συμφερόντων της Τουρκίας στην Κύπρο. Και συνεπώς μπορεί να αντιμετωπίσει την κριτική του Έρογλου για δήθεν παραχωρήσεις.
Αυτό ωστόσο που προκαλεί αίσθηση είναι η πολιτική αφέλεια όσων έσπευ-σαν να αποφανθούν ότι «καταρρέει η στρατηγική Χριστόφια» ότι «εκφυλί-στηκαν πλήρως οι συνομιλίες». Υποδεικνύοντας, χωρίς να το λένε, ότι θα πρέπει να διακοπούν οι συνομιλίες. Και φωνασκούντες υπέρ της αναθεώρη-σης της στρατηγικής της Ε/Κ πλευράς. Αλλαγή στρατηγικής σημαίνει, βέ-βαια και αλλαγή στόχου. Τολμούν όμως να πουν ποιο στόχο θέλουν να πε-ριλάβουν στη νέα στρατηγική; Ή άκουσε κανένας οποιονδήποτε από αυτούς να λέει τι είδους στρατηγική προτείνει; Πόση, από την άλλη, πολιτική αφέ-λεια χρειάζεται για να αντιληφθεί κανείς ότι επιδίωξη της τουρκικής πλευ-ράς είναι να ωθήσει την Ε/Κ στην αποχώρηση από τη διαδικασία για να δι-ευκολύνει έτσι την εφαρμογή του τουρκικού σχεδίου Β; Η στάση των υπο-στηρικτών των αναθεωρητών της Ε/Κ στρατηγικής δεν ισοδυναμεί με στήριξη του τουρκικού παιγνιδιού για την ώθηση της Ε/Κ πλευράς στην αποχώρηση από την διαδικασία; Πολύ περισσότερο καθώς η τουρκική πλευρά ανέλαβε ολόκληρη εκστρατεία για να «εξηγήσει» ότι αυτό που κατέθεσε δεν είναι προτάσεις αλλά ιδέες, άρα «διαπραγματεύσιμες» -με προφανή στόχο να παρασύρει την Ε/Κ σε συζήτηση των συνομοσπονδιακών «ιδεών» της.
Η κατάσταση αντιμετωπίζεται με τον ίδιο επικοινωνιακό τρόπο που υποβλή-θηκαν οι «ιδέες». Η Ε/Κ πλευρά καταθέτει προτάσεις ή ιδέες που υποσκιά-ζουν τις τουρκικές και που θέτουν στο τραπέζι ζητήματα που ενισχύουν το ένα κράτος, τη μια διεθνή προσωπικότητα και την μια ιθαγένεια.
Εκείνοι τέλος, που ωρύονται για την τουρκική αξίωση να αναγνωριστούν στους Τούρκους υπηκόους οι τέσσερις βασικές ελευθερίες που ισχύουν για τους Ευρωπαίους πολίτες, αναρωτιέται κανείς που ήταν –ή όντως, πόσο κα-λά παρακολουθούν τις εξελίξεις που αφορούν το Κυπριακό, όταν ο Νταβού-τογλου κατέθετε για πρώτη φορά επίσημα αυτή τη θέση ισχυριζόμενος μά-λιστα ότι συνάδει και με τις αρχές και τις αποφάσεις του ΟΗΕ- που ήταν λοιπόν όλοι αυτοί που ωρύονται σήμερα όταν ο Νταβούτογλου κατέθετε τη θέση αυτή στο Συμβούλιο Σύνδεσης Τουρκίας ΕΕ στις 19, 20 Μαίου, το 2009, στις Βρυξέλλες;

ΛΕΥΚΩΣΙΑ
10.1.2010
Subscribe To costasyennaris.blogspot.c

2 comments:

  1. Αγαπήτε Κώστα
    "Η κατάσταση αντιμετωπίζεται με τον ίδιο επικοινωνιακό τρόπο που υποβλή-θηκαν οι «ιδέες». Η Ε/Κ πλευρά καταθέτει προτάσεις ή ιδέες που υποσκιά-ζουν τις τουρκικές και που θέτουν στο τραπέζι ζητήματα που ενισχύουν το ένα κράτος, τη μια διεθνή προσωπικότητα και την μια ιθαγένεια."

    Τελικά το Κυπριακό αυτή τη στιγμή κατάντησε ένα "επικοινωνιακό" παιχνίδη...Καμία ουσία. Τι θα γίνει;εμείς καταθέτουμε προτάσεις ομοσπονδικές και οι Τ/Κ συνομοσπονδικές για να εφαρμόσουν το σχέδιο Β.Μέχρι πότε θα γίνετε αυτό;
    Κάποτε θα έρθει και το τέλος και τότε δεν θα είναι απλά "επικοινωνιακό" παιχνίδη αλλά η πραγματικότητα.

    ReplyDelete
  2. Είναι προφανές πως έχεις απόλυτο δίκαιο. Σκοπός της ΤΚ πλευράς είναι η διακοπή των συνομιλιών με δική μας υπαιτιότητα (αποχώρησης) και επίσημο απεγκλωβισμό της Τουρκίας απο το Κυπριακό.

    Η Τουρκία θα λέει ο Νταβούτογλού, κάνει ότι μπορεί όμως η ΕΚ πλευρά είναι αδιάλλακτη. Γιαυτό δεν μπορεί να τιμωρηθεί η Τουρκία ούτε οι ΤΚ που ψήφισαν ''Ναι'' στο δημοψήφισμα του 2004.

    Οι προτάσεις Ταλάτ όμως επιπλέον εξυπηρετούν και προεκλογικές σκοπιμότητες.
    Ο καλός/κακός Ταλάτ έχει να δώσει μια γερή εκλογική μάχη στα κατεχόμενα στην οποία είτε το θέλουμε είτε όχι ψηφίζουν τουλάχιστο γύρω στους 50 χιλιάδες εποίκους (Αν κρίνουμε απο τα θεωρητικά έγκυρα αποτελέσματα του τότε δημοψηφίσματος)

    Είναι προφανές ότι θα φορέσει την δική του φουστανέλα, για να προσελκύσει ψηφοφόρους.
    Οι Τούρκοι όμως έμαθαν να βάζουν και να βγάζουν την φουστανέλα τους και να κάνουν πολιτικούς ελιγμούς.

    Οι δικοί μας άθλιοι αφελείς πολιτικάντηδες τι κάνουν;

    Εδώ και 30 χρόνια δηλώσεις για εσωτερική κατανάλωση.


    Το θετικό για εμάς είναι πως η εκλογή Ερογλου ενός αναγνωρισμένου σκληροπυρηνικού με βούλα απο τον διεθνή παράγοντα θα μας βοηθήσει να γυρίσουμε σε εκείνες τις παλιές καλές εποχές που δεν κουνιόταν φύλλο και επικρατούσε ένας πλασματικός μανδύας εσωτερικής ενότητας στο δικό μας μέτωπο που τουλάχιστο μας επέτρεπε να παρακολουθήσουμε ειδήσεις και ποδόσφαιρο χωρίς να μας πρήζουν τα αρχίδια μας καλοθελητές δημοσιογραφίσκοι που μας περνούν για ηλίθιους.

    Οσο για το ερώτημα που θέτεις κ. Γενάρη απορώ γιατί στρουθοκαμηλίζουμε,

    Το απάντησε ο Βάσος Λυσσαρίδης ουκ ολίγες φορές σε τηλεοπτικές εκπομπές και σε μία απο αυτή (της Ελίτας) που μεταδόθηκε σε επανάληψη το λέει ξεκάθαρα, καλύτερα λέει, μια λύση δύο χωριστών κρατών που δεν θα ελέγχει η Τουρκία την ΕΚ πλευρά.

    Στα αρχίδια του οι περιουσίες μας, δικές του είναι άλλωστε;
    Στα αρχίδια του που οι έποικοι είναι αναλογικά συνδεδεμένοι με την οικονομία των κατεχομένων και που όσο αυτή ακμάζει το ίδιο θα συμβαίνει και με τους εποίκους οι οποίοι όπως πάμε σε 10 χρόνια θα ξεπεράσουν το εκατομμύριο,

    Στα αρχίδια του που πως το μόνο όπλο μας σε αυτή τη μάχη με τους εποίκους, το διεθνές δίκαιο, έχει αρχίσει με το πέρασμα τόσων χρόνων να στρέφεται εναντίων μας και να προνοεί την παραμονή όλο και μεγαλύτερου αριθμού αυτών.
    και έχουν κολλήσει σε ξύλινες φράσεις περασμένων δεκαετιών.

    Τι να πω, σίγουρα έχουν μεγάλα αρχίδια οι υποστηρικτές αυτής της σχολής σκέψης, το διατυμπανίζουν άλλωστε.

    Ε τι θα γίνει κύριε Λυσσαρίδη όμως αν κάποτε μετά που θα πεθάνεις και εσύ και εμείς πέσει αυτό το τείχος που θέλετε να κτίσετε;

    Πως είπατε;

    ..Τα τείχη ποτέ δεν πέφτουν;

    ReplyDelete