Monday 25 January 2010

ΤΙ ΔΕΣΜΕΥΕΙ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ

Είτε συμφωνεί είτε διαφωνεί κανείς με το περιεχόμενο της συμφωνίας της 23ης Μαίου, το γεγονός είναι ότι επρόκειτο για μια συμφωνίας για τις παραμέτρους αναζήτησης λύσης στο Κυπριακό η οποία ΔΕΣΜΕΥΕΙ και τις δύο πλευρές. Αυτό δεσμεύει την Τουρκική πλευρά έναντι της Ε/Κ πλευράς και έναντι της διεθνούς κοινότητας και όχι οποιοδήποτε άλλο δικό της έγγραφο κυκλοφορεί.

Όσο και να το ήθελε η Τουρκική πλευρά, το έγγραφο δεν αλλοιώνει τη συμφωνία της 23ης Μαίου. Η θέση, κατά συνέπεια ότι το έγγραφο αυτό "κονιορτοποιεί τη βάση των συνομιλιών", ισοδυναμεί με αποδέσμευση της τουρκικής πλευράς από τα συμφωνηθέντα της 23ης Μαίου. Και αν υποθέσουμε ότι όντως η τουρκική πλευρά θέλει να αποδεσμευτεί απο εκείνη τη συμφωνία, τότε η θέση που θέλει ουσιαστικά διακοπή των συνομιλιών με αφορμή το τουρκικό έγγραφο, ανοίγει το δρόμο στην τουρκική πλευρά να το επιτύχει και με τη συγκατάθεση της Ε/Κ πλευράς. Είναι δυνατόν να εκφράζονται σοβαρά τέτοιες απόψεις και να μη διανοείται κανείς ότι ενδεχομένως το τουρκικό έγγραφο να παρουσιάστηκε για να ωθήσει την Ε/Κ πλευρά να αποχωρήσει από την διαδικασία και έτσι να αποδεσμευτεί και η τουρκική πλευρά πολιτικά ανέξοδα;

Το τουρκικό έγγραφο έτυχε οξύτατης κριτικής από έγκυρους Τούρκους δημοσιογράφους και ΜΜΕ. Όπως για παράδειγμα το NTV, τον Μετί Μουνίρ, τον Hugh Pope του International Crisis Group, και οπωσδήποτε από μεγάλο μέρος της Τ/Κ αριστεράς. Συνεκτιμούνται άραγε αυτά τα στοιχεία από όσους βιάζονται να προβαίνουν σε δηλώσεις; Ή ακριβέστερα, τα γνωρίζουν αυτά πριν προβούν σε δηλώσεις; Είναι απορίας άξιον.

ΛΕΥΚΩΣΙΑ
25.1.2010

3 comments:

  1. Οχι κύριε Γεννάρη, δεν είναι σοβαρές αυτές οι απόψεις αλλά δυστυχώς εκφράζονται από πολιτικούς που θεωρούν τους εαυτούς τους σοβαρούς.

    Εδώ είναι το θέμα

    ReplyDelete
  2. Και βεβαίως είναι απορίας άξιον που δεν ακούσαμε τίποτα για τις θέσεις από το International Crisis Group.



    Πως είπατε; Τις ακούμε μόνο όταν αποτελούν μέρος της συνομωσίας εναντίον μας;



    Α, εντάξει τότε :)

    ReplyDelete
  3. Καλησπέρα… αγαπητέ Κώστα,
    Καταρχήν διερωτάστε πως γίνετε ο κ.Ομήρου να υποστηρίζει ότι το Τ/Κ έγγραφο έχει διαλύσει της συνομιλίες. Αν ναι τότε πιστεύω ότι το άρθρο έχει κάποιες αντιφάσεις.

    1.¨Το τουρκικό έγγραφο έτυχε οξύτατης κριτικής …… από μεγάλο μέρος της Τ/Κ αριστεράς¨: Αν δεν κάνω λάθος ο Ταλάτ εκπροσωπεί το μεγαλύτερο μέρος της Τ/Κ αριστερά .Δεν είναι; Τότε για ποιαν αριστερά μιλάτε;

    2.Αναφέρεστε στον κ. Μετί Μουνίρ ως σημείο αναφοράς για το πόσο έγκριτος δημοσιογράφος είναι. Δεν διαφωνώ. Η αντίφαση είναι ότι και ο ίδιος κ. Μετί Μουνίρ λέει αυτά που είπε ο κ.Ομήρου. Από το άρθρο σας ¨ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΠΟΨΗ¨ ο κ. Μετί Μουνίρ λέει :«Όταν διάβασα τη δέσμη εισηγήσεων του Προέδρου Ταλάτ, την οποία υπέβαλε στον Ε/κ ηγέτη Χριστόφια και αυτός την απέρριψε, τότε αντιλήφθηκα ότι με τα μυαλά αυτά δεν πρόκειται να λυθεί η κυπριακή υπόθεση.
    Συγνώμη, θα έπρεπε να πω ότι το αντιλήφθηκα για μια ακόμη φορά. Άλλωστε, ήδη γνώριζα ότι το κυπριακό πρόβλημα δεν επρόκειτο να λυθεί. Πλέον είμαι βέβαιος» και προχώρα και λέει «Αυτοί, οι οποίοι ετοίμασαν τις εισηγήσεις αυτές, δεν εμπιστεύονται ούτε κατά κεραία τους Ε/κ.
    Παράλληλα, δεν έχουν ούτε την παραμικρή ελπίδα ότι οποιαδήποτε συμφωνία μπορεί να προχωρήσει.»

    Στο άρθρο αυτό εξηγεί πόσο άδικο είναι το έγγραφο και για αυτό το λόγο ουσιαστικά διέλυσαν της συνομιλίες «Όμως, όλοι πλέον γνωρίζουν ότι πίσω από την τελετουργική πομπή, την οποία ακολουθούν, δεν είναι ένας νυφικός γάμος, αλλά μια νεκροφόρα»

    Τι διαφορετικό είπε ο κ. Μετί Μουνίρ από αυτό που όλοι μας έχουμε καταλάβει; Δεν σας καταλαβαίνω;

    3.Ερώτατε ¨ Είναι δυνατόν να εκφράζονται σοβαρά τέτοιες απόψεις και να μη διανοείται κανείς ότι ενδεχομένως το τουρκικό έγγραφο να παρουσιάστηκε για να ωθήσει την Ε/Κ πλευρά να αποχωρήσει από την διαδικασία και έτσι να αποδεσμευτεί και η τουρκική πλευρά πολιτικά ανέξοδα; ¨ Η άποψη που εκφράστηκε είναι ότι οι προτάσεις της Τ/Κ έχουν "κονιορτοποιεί τη βάση των συνομιλιών". Αν ο κ.Ομήρου είπε ότι πρέπει να αποχωρίσουμε από της συνομιλίες τότε η ερώτηση σας είναι ορθή ως προς το δεύτερο της μέρος και παραπέμπει στο άρθρο σας «IS THIS THE TURKISH PLAN B». Αν όχι τότε είναι λάθος η ερώτηση. Γιατί ένα πράγμα είναι η ορθότητα της άποψης και άλλο αν η άποψη είναι ορθή τη δεν πρέπει να κάνουμε. Δεν είναι;

    Τώρα αν η Ε/Κ πλευρά εκτιμά ότι η Τουρκία προσπαθεί να απεγκλωβιστεί από τις συνομιλίες τότε ναι θα πρέπει τουλάχιστον να βρει τρόπο να μην μας ρίξουν το φταίξιμο.

    ΥΓ1: Δεν έχω χρόνο να διαβάσω Hugh Pope του International Crisis Group τώρα. Μόλις το διαβάσω θα το σολιάσω .

    ΥΓ2: Δεν υποστηρίζω το κόμμα του κ.Ομήρου όπως και κανένα άλλο κόμμα.

    ΥΓ3:Δεν είμαι καθόλου ευτυχής με την έκβαση των συνομιλιών.

    Ευχαριστώ…

    ReplyDelete