Όποιος παρακολουθεί όσα συμβαίνουν στους κόλπους της Τ/Κ κοινότητας θα γνωρίζει πολύ καλά ότι κυριαρχεί εκεί η μυθοπλασία, η συστηματική παραπληροφόρηση για θέματα που αφορούν την Ε/Κ κοινότητα και το Κυπριακό και βεβαίως η στρέβλωση ακόμα και των εξελίξεων που αφορούν το μέλλον αυτού του τόπου. Μη νομίζετε όμως ότι τα πράγματα είναι καλύτερα στην Ε/Κ κοινότητα. Η αντίληψη τους για τα όσα συμβαίνουν ανάμεσα στους Τ/Κ ήταν πάντα περιορισμένη. Υπήρχε μια αφ’ υψηλού προσέγγιση και μια επαρχιώτικη υπεροψία στις αναφορές στους Τ/Κ.
Τα πράγματα έχουν βεβαίως τις εξηγήσεις τους. Και σε ότι αφορά τους Τ/Κ, ο συνάδελφος Χασάν Καφετσίογλου είχε στο παρελθόν ασχοληθεί με το φαινόμενο εντοπίζοντας ως κύριο στοιχείο της εξήγησης του την εξάρτηση των Τ/Κ ΜΜΕ αλλά και των περισσοτέρων δημοσιογράφων από την εξουσία στην Τ/Κ κοινότητα. Την όποια εξουσία, είτε του Ταλάτ, είτε του Ντενκτάς, είτε του Έρογλου είτε ακόμα του Τούρκου διοικητή του Αττίλα, ή του τοποτηρητή της Άγκυρας στα κατεχόμενα.
Στις ελεύθερες περιοχές, ή πιο ορθά στην Ε/Κ κοινότητα, τα πράγματα είναι διαφορετικά, όχι όμως και τα αποτελέσματα. Οι προσωπικές ή και οι κομματικές σκοπιμότητες, ακόμα και οικονομικά συμφέροντα καθορίζουν την πολιτική και τη στάση των ΜΜΕ και απέναντι στα όσα συμβαίνουν στην Τ/Κ κοινότητα. Και η λογική λέει ότι σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από τις προσπάθειες που καταβάλλονται για να ικανοποιηθεί το καθολικό –υποθέτω, ή μήπως όχι- αίσθημα ανάγκης μιας λύσης στο Κυπριακό, επιβάλλεται να γνωρίζουμε τι συμβαίνει στην Τ/Κ κοινότητα, τους προβληματισμούς της, τις ανησυχίες της, τις αντιλήψεις της για τρις διάφορες πτυχές του Κυπριακού και μιας πιθανής λύσης. Αν όχι για οποιονδήποτε άλλο λόγο, για να διαμορφώνεται σωστά η επιχειρηματολογία ανατροπής ανεπιθύμητων απόψεων.
Δυστυχώς, η κάλυψη στα κατεχόμενα είναι περιστασιακή, ελλιπής και υστερόβουλη συνήθως. Με αποτέλεσμα και η πληροφόρηση της Ε/Κ κοινής γνώμης να είναι ελλιπής και παραπλανητική. Σκόπιμα, άραγε;
Το Τ/Κ Εμπορικό και Βιομηχανικό επιμελητήριο είναι ίσως ο μόνος Τ/Κ οργανισμός με τον οποίο υπάρχει συνεργασία με τους Ε/Κ, την Κυπριακή Δημοκρατία και την ΕΕ. Η Κυπριακή Δημοκρατία αποδέχεται, για παράδειγμα, τα πιστοποιητικά προέλευσης προϊόντων που απαιτεί η ΕΕ να συνοδεύουν προϊόντα προς εξαγωγή και τα οποία σφραγίζονται από το Τ/Κ ΕΒΕ. Τα τελευταία μάλιστα χρόνια αναπτύχθηκε μια σημαντική συνεργασία με το ΚΕΒΕ, ο πρόεδρος του οποίου Μάνθος Μαυρομάτης, παρακολούθησε τις εργασίες της γενικής συνέλευσης του Τ/Κ ΕΒΕ που έγινε το περασμένο Σάββατο, 7 Νοεμβρίου 2009.
Στη συνέλευση αυτή ο απερχόμενος πρόεδρος του Τ/Κ ΕΒΕ Σουά Σαρατσόγλου είπε από το επίσημο βήμα ορισμένα πράγματα ιδιαίτερα σημαντικά. Στην παρουσία του Ταλάτ, του Έρογλου, των εκπροσώπων όλων των Τ/Κ κομμάτων, του τοποτηρητή της Άγκυρας, και του διοικητή ακόμα του Αττίλα, τόλμησε να υποδείξει ορισμένες αλήθειες που πρέπει να ενόχλησαν όλους αυτούς. Και που αφορούν ακόμα και τις θέσεις που εμφανίζει στο τραπέζι των συνομιλιών ο Ταλάτ για διάφορες πτυχές της αναζητούμενης λύσης.
Μεταφέρω εδώ επακριβώς τι είπε ο Σαρατσόγλου, όπως περιλαμβάνονται στην επίσημη μετάφραση της ομιλίας του, όπως την μοίρασε στη συνέλευση το ίδιο το Τ/Κ ΕΒΕ.
«As we approach the end of 2009, our economy is affected by the global economic crisis on top of the local crisis, caused by its own structural shortcomings. The first half of 2009 has shown that our imports and exports have gone down by 40% and 22% respectively. ΄
«At this point our current economic position is unfortunately not at the desired stage. The North Cyprus economy is stranded between the South and the Turkish economy which are relatively bigger and stronger. Starting with the public sector our institutions are insufficient. Imagine a country where 82% of the budget is spent on salary payments and transfer costs. This is not a sustainable structure.
«On top of the heavy effects of the global economic crisis whose after-shocks are still felt today, our country suffers from its unique political and economic conditions. It is important to realize that the crisis we are undergoing is mostly due to the malfunctioning of our political structure and the Cyprus problem. Structural problems are equally blocking the private sector from being the locomotive of economic development».
Και σε μετάφραση:
«Καθώς πλησιάζει το τέλος του 2009, η οικονομία μας επηρεάζεται από την παγκόσμια οικονομική κρίση επιπροσθέτως της τοπικής κρίσης, η οποία προκαλείται από τις δομικές της αδυναμίες. Το πρώτο μισό του 2009 έδειξε ότι οι εισαγωγές μας και οι εξαγωγές μας έχουν σημειώσει μείωση κατά 40% και 22% αντιστοίχως.
«Στο χρονικό αυτό σημείο η τρέχουσα οικονομική μας κατάσταση δεν είναι δυστυχώς στο επιθυμητό στάδιο. Η οικονομία της Βορείου Κύπρου είναι παγιδευμένη μεταξύ της οικονομίας του Νότου και της Τουρκικής οικονομίας που είναι σχετικώς μεγαλύτερες και ισχυρότερες. Αρχίζοντας από τον δημόσιο τομέα, οι θεσμοί μας δεν είναι αποτελεσματικοί. Φανταστείτε μια χώρα όπου το 82% του προϋπολογισμού της ξοδεύεται σε μισθούς. Δεν πρόκειται για βιώσιμες δομές.
«Επιπρόσθετα των βαριών συνεπειών της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, οι επιπτώσεις των οποίων γίνονται αισθητές ακόμα και σήμερα, η χώρα μας υποφέρει από μοναδικές πολιτικές και οικονομικές συνθήκες που βιώνουμε κυρίως λόγω της δυσλειτουργίας των πολιτικών μας δομών και του Κυπριακού. Τα δομικά προβλήματα παρεμποδίζουν εξίσου τον ιδιωτικό τομέα από το να καταστεί η ατμομηχανή της οικονομικής ανάπτυξης».
Πρέπει να παραδεχτούμε ότι χρειάζονται κότσια να μιλήσει κανείς με αυτό τον τρόπο μπροστά στην ηγεσία των Τ/Κ και του κατοχικού καθεστώτος. Και αυτό από μόνο του, κάτι λέει, ή κάτι έπρεπε να λέει στους Ε/Κ. Εδώ όμως ο Σαρατσόγλου λέει σε όλους εκείνους που συγκεντρώθηκαν στη γενική συνέλευση του Τ/Κ ΕΒΕ ότι δεν φταίνε οι Ε/Κ για τη λεγόμενη απομόνωση και την οικονομική υπανάπτυξη, αλλά φταίει το στρεβλωτικό κατοχικό καθεστώς που επέβαλε η Τουρκία και η διαχείριση του από τους Τ/Κ. Και προφανώς, τα Ε/Κ ΜΜΕ όσα το γνώριζαν –και γιατί άραγε δεν το γνώριζαν- ότι αυτό δεν είναι κάτι που έπρεπε να πληροφορηθούν οι Ε/Κ!
Οι παρατηρήσεις του προέδρου ενός σημαντικού οργανισμού –όπως είναι όλα τα ΕΒΕ σε όλο τον κόσμο- αυτή τη χρονική στιγμή, όταν οι δύο ηγέτες συζητούν τις δομές και τους θεσμούς ενός ομοσπονδιακού κυπριακού κράτους του μέλλοντος, έχουν τη βαρύτητα τους και ιδιαίτερα καθώς τα λέει για να τα ακούσει και ο Ταλάτ και ο Έρογλου και οι άλλοι Τ/Κ πολιτικοί ηγέτες. Γιατί άραγε τα Ε/Κ ΜΜΕ θέλησαν να αποκρύψουν αυτές τις πραγματικότητες από τους Ε/Κ;
ΛΕΥΚΩΣΙΑ
09.11.2009
Monday, 9 November 2009
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment