Saturday 28 November 2009

ΚΟΥΤΟΠΟΝΗΡΙΕΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΤΑΛΑΤ-ΣΟΓΕΡ

Τα τελευταία χρόνια το δίδυμο Ταλάτ-Σογέρ ανέπτυξε την δική του «φιλοσοφία» για το θέμα των αποίκων. Όπως έπραξε και στο περιουσιακό. Η προσέγγιση των δύο στο θέμα των εποίκων είναι να επικαλεστούν αριστερή ιδεολογία για να εξηγήσουν ότι είναι ρατσιστικό και παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα να χωρίζει κανείς τους ανθρώπους ανάλογα με τον τόπο καταγωγής τους. Αυτό ακριβώς επανέλαβε και στην ομιλία του πρόσφατα στην εκδήλωση που οργάνωσε ο ΟΠΕΚ.
Βεβαίως θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Ταλάτ υιοθέτησε την προσέγγιση αυτή μετά την ανάδειξη του ως ηγέτη της Τ/Κ κοινότητας. Πριν, οι θέσεις του ήταν πολύ διαφορετικές και μάλιστα δεν δίστασε να κατηγορήσει την Τουρκία για τον εποικισμό. Και ασφαλώς ούτε παρέλειψε να τονίσει ότι με τον εποικισμό απειλείται και η ίδια η Τ/Κ κοινότητα και κυρίως η ταυτότητα των Τ/Κ. Ούτε μπορεί να διαφύγει της προσοχής των ξένων ότι αυτό που οι Τούρκοι αποκαλούν «μετανάστες» ή «εποχιακούς εργάτες», δεν ήταν παρά μια σκόπιμη πολιτική πράξη με συγκεκριμένους πολιτικούς στόχους. Οι οποίο και δεν κρύβονται με καμώματα περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δήθεν αριστερών προσεγγίσεων. Και τούτο γιατί υπάρχει πάντα ένα ερώτημα στο οποίο πρέπει να απαντήσει το δίδυμο πριν επικαλεστεί ανθρώπινα δικαιώματα: δημιουργούνται πράγματα ανθρώπινα δικαιώματα μέσα από την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάποιων άλλων; Συνεπώς, η προ-σέγγιση του διδύμου δεν αποκαλύπτει μια αφέλεια, αλλά κουτοπονηριά, η οποία ωστόσο, έχει και το κόστος της και για τους Τ/Κ.
Ωστόσο και στο θέμα των εποίκων θα πρέπει να επιδειχθεί μια ευαισθησία και από τις δύο πλευρές. Η Ε/Κ την έχει ήδη επιδείξει με όσα κατέθεσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αν ο Ταλάτ θέλει να είναι ειλικρινής, τότε θα πρέπει να βρει το πολιτικό θάρρος και να μιλήσει ωμά στα κατεχόμενα και να αναγνωρίσει το δίκαιο της αντίδρασης των Ε/Κ σε δηλώσεις που εμφανίζουν τους έποικους δήθεν πολίτες της «ΤΔΒΚ» και συνεπώς τυγχάνουν της ίδιας μεταχείρισης με τους Τ/Κ. Και αν ακόμα είναι «πολίτες» της λεγόμενης ΤΔΒΚ, η λύση δεν θα είναι συμφωνία μεταξύ των Ε/Κ και της «ΤΔΒΚ», αλλά μεταξύ της Ε/Κ και της Τ/Κ κοινότητας.
Το θέμα έχει και τη σχέση του με την επίκληση του ενδεχόμενου να αντικατασταθεί ο Ταλάτ ως ηγέτης της Τ/Κ κοινότητας από τον Έρογλου. Και συνεπώς οι Τούρκοι και οι ξένοι φίλοι τους ζητούν από τον Χριστόφια να «βοη-θήσει» ώστε να μην συμβεί αυτό. Ζητούν δηλαδή από τον Χριστόφια να ε-πωμιστεί το κόστος της αποτυχίας της πολιτικής του Ταλάτ που απομάκρυνε και το κόμμα του από την εξουσία και επανέφερε στο προσκήνιο τον Έρογλου. Αυτό όμως θα έπρεπε να ήταν λόγος για τον οποίο ο Ταλάτ οφείλει να επανεξετάσει τη στάση του γενικότερα, ειδικά τώρα που ανακάλυψε και πάλι τους Τ/Κ και τρέχει σε χωριά και πόλεις για να εκλιπαρήσει, όχι δυστυχώς τη συγχώρεση τους, αλλά να τον ξαναψηφίσουν. Μόνο με την στήριξη των Τ/Κ θα μπορέσει να υψώσει το ανάστημα του στην Τουρκία και να απαιτήσει να υποστηρίξει δημόσια και χωρίς ουρές, αυτά που έχει συμφωνήσει με τον Χριστόφια ως παραμέτρους λύσης του Κυπριακού. Για να εξασφαλίσει όμως την ψήφο των Τ/Κ θα πρέπει να λύσει πρώτα το πρόβλη-μα της καταρρακωμένης αξιοπιστίας τους που αποτελεί απότοκο της αλαζονικής στάσης του τα τελευταία χρόνια,

ΛΕΥΚΩΣΙΑ
28.11.2009

No comments:

Post a Comment