Wednesday 25 November 2009

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ Ε/Κ ΠΛΕΥΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ

Μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση για την εκτελεστική εξουσία στην μετεξελισσόμενη κυπριακή πολιτεία που οδηγεί στην επανένωση της Κύπρου, από τον Νίκο Μούδουρο:


Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ Ε/Κ ΠΛΕΥΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ: ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΕΝΩΜΕΝΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ

Η υποβολή αναθεωρημένης πρότασης της Ε/Κ πλευράς για την Εκτελεστική εξουσία, προκάλεσε ξανά αντιδράσεις από μέρους ορισμένων πολιτικών προσώπων. Πρόκειται για τα ίδια πρόσωπα που δεν είδαν μέχρι σήμερα σχεδόν τίποτα θετικό στην εν εξελίξει διαδικασία. Εξαντλούνται στη στείρα άρνηση και στο να καταλογίζουν στη δική μας πλευρά υποχωρητικότητα και ενδοτισμό.

Κατά τη γνώμη μας η διαπραγματευτική φιλοσοφία της δικής μας πλευράς η οποία εκφράζεται στην πράξη μέσα από τις θέσεις που κατατίθενται στις διαπραγματεύσεις, όχι μόνο δεν είναι υποχωρητική και ενδοτική αλλά τουναντίον καθοδηγείται από ένα κεντρικό πατριωτικό στόχο: τη διεκδίκηση ενωμένης πατρίδας στην οποία πραγματικός αφέντης θα είναι ο λαός της, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι.

Σε αυτή τη φιλοσοφία εδράζεται και η αναθεωρημένη πρόταση της πλευράς μας για την εκτελεστική εξουσία κάτι που αποδεικνύεται από τα εξής βασικά της χαρακτηριστικά: Όλοι οι Κύπριοι ψηφίζουν απευθείας για την εκλογή των ηγετών της Ομοσπονδιακής Κυπριακής Δημοκρατίας. Τόσο για τον Ελληνοκύπριο όσο και για τον Τουρκοκύπριο Πρόεδρο/Αντιπρόεδρο.

Αυτό σημαίνει ότι η ηγεσία της Ομοσπονδιακής Κυπριακής Δη-μοκρατίας θα νομιμοποιείται απευθείας από το σύνολο των πολιτών της και συνεπώς θα αναγνωρίζεται ως τέτοια από όλους τους πολίτες της. Σημαίνει ταυτόχρονα ότι οι πολιτικές δυνάμεις και πρόσωπα θα πρέπει να πολιτεύονται κατά τρόπο που να απευθύνεται στο σύνολο των πολιτών, τόσο στους Ελληνοκύπριους όσο και τους Τουρκοκύπριους. Θα πρέπει δηλαδή να υπερβούν τον εθνοτικό διαχωρισμό, να πολιτεύονται και να διεκδικούν τη ψήφο του λαού στη βάση κοινωνικό-πολιτικών κριτήριων.

Είναι νομίζουμε κοινά παραδεκτό ότι η απαρχή των δεινών Κύπρου βρίσκεται στις ξένες επεμβάσεις που υπέθαλψαν τον εθνικισμό και τη μισαλλοδοξία και σε συνεργασία με ντόπια ακροδεξιά στοιχεία οδήγησαν την Κύπρο στην καταστροφή. Για αυτόν ακριβώς το λόγο η πρόταση της Ελληνοκυπριακής πλευράς για την Ομοσπονδιακή εκτελεστική εξουσία με τα χαρακτηριστικά που περιγράφονται πιο πάνω είναι βαθιά πατριωτική γιατί θέτει τις βάσεις ώστε οι Κύπριοι να καταστούν πραγματικοί αφέντες στον τόπο τους και όχι έρμαια των ξένων επιβουλών.


Νίκος Μούδουρος

No comments:

Post a Comment